Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 10 november 2018

Politiek café over elektrisch varen

Politiek café D66: Groener varen met Warmondse ondernemers

Het maandelijkse politiek café van D66 Teylingen kreeg dit keer gastsprekers van dicht bij huis. De Warmondse ondernemers Paul van Koelen en Winny Burgers vertelden de aanwezigen alles over elektrisch varen en over hun zoektocht naar de beste boot en motor daarvoor.  

Elektrisch varen heeft twee belangrijke voordelen. Duurzaam, want gebruik van fossiele brandstoffen is niet nodig. En vooral meer genieten van de stilte en de natuur. Beide ondernemers, gevestigd in de Veerpolder in Warmond, hebben voor elektrisch varen veel onderzoek gedaan naar de meest efficiënte elektromotor met bijbehorende accu-opslag. Daarnaast hebben zij de vorm van hun boten aangepast, want elektrisch varen vraagt om een veel minder diep onderwaterschip.

De boten van Van Koelen en Burgers varen momenteel als onderdeel van een interessant project in Friesland. Zoals Van Koelen tijdens dit politiek café toelichtte: “Friesland heeft een zeer goed beleid voor het bevorderen van schone en stille boten, en het verminderen van de vervuilende, op brandstof varende scheepjes. Het maakt de Friese wateren een aangenaam gebied om te vertoeven.” Ook voor Teylingen en de andere gemeenten in onze omgeving is het stimuleren van groener varen interessant. Daarvoor is wel een goed en breed gedragen beleid nodig, waarin is nagedacht over bijvoorbeeld voldoende laadpalen in jachthavens en het aanwijzen van speciale stiltegebieden.”

Het was ook dit keer weer een Interessant politiek café, met mooie ontwikkelingen die ook voor het watertoerisme in Teylingen aantrekkelijk zouden kunnen zijn.

Meer informatie zie www.innovaren.nl