Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 14 september 2019

Braderiebezoekers stemmen voor energietransitie

D66 Teylingen ging in gesprek op de zonovergoten braderie in Voorhout op zaterdag 14 september. Onder het proeven van het voedsel van de toekomst (krekels en meelwormen!) konden stand bezoekers hun stem uitbrengen op drie stellingen. Alle drie hadden te maken met de energietransitie en waren voorbeelden van vaak moeilijke beleidskeuzes.

Bij de stelling “Zonne energie is altijd mooi” moest gekozen worden tussen zonnepanelen en een mooi straatbeeld. Wat gaat voor: de welstandstoets of zonnepanelen op je huis? Tweederde koos voor de zonne energie en vond dat er geen welstandstoets moet gelden voor zonnepanelen.

De stelling “Energiezuinige woning betaalt minder OZB” legde de link tussen de jaarlijkse aanslag en het energielabel. Hier vond bijna tweederde het prima als woningen met energielabel A of B minder onroerende zaakbelasting betalen terwijl woningen met een F of G energielabel juist meer moeten betalen.

Op de derde stelling was er geen duidelijke winnaar. De vraag was of elektrische auto’s gereserveerde parkeerplaatsen in de wijk moeten krijgen. Dit zou het aantal elektrische auto’s kunnen verhogen. Een kleine meerderheid was tegen gereserveerde plekken en vond dat oplaadpalen prima buiten de wijk geplaatst kunnen worden.