Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 16 oktober 2021

Leden D66 Teylingen brengen bezoek aan Ruïne van Brederode

Elke 2e zaterdag van de maand organiseert D66-afdeling Teylingen een Politiek Café voor haar leden en belangstellenden. Dit keer niet in een café in één van de drie dorpen, maar een bezoek op locatie. Zondagmorgen vertrok de raadsfractie samen met leden en partners naar de 13e -eeuwse Ruïne van Brederode in Santpoort. Na ontvangst door de twee bevlogen beheerders werden ze rondgeleid en meegenomen in de turbulente historie van het Kasteel en de familie Brederode.

Het Huis Brederode was een adellijke familie, die afstamde van de heren Teylingen. Ook Jacoba van Beieren heeft een historische relatie met de familie. Door het huwelijk van kleindochter Catharina van één van de heren Brederode met Jan I van Polanen, werd zij stammoeder van het Nederlandse koningshuis. Eén van de titels van koning Willem-Alexander is nog steeds heer van Polanen.

Na verwoesting door Spaanse soldaten in 1573 tijdens de tachtigjarige oorlog veranderde het Kasteel Brederode in een ruïne. In de 19e eeuw is de Ruïne één van de eerste rijksmonumenten van Nederland waar ervaring met restauratie wordt opgedaan. De restauratie werd uitgevoerd door o.a. architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseumgebouw en het Centraal station, beide in Amsterdam. Omdat men niet precies wist hoe het kasteel er ooit uitgezien heeft, zijn er ook fouten gemaakt. Zo is de binnenplaats te diep uitgegraven, omdat men ten onrechte dacht dat er kelders zouden zijn. Ook zitten schietgaten in de muren rond de binnenplaats die er oorspronkelijk nooit gezeten hebben.
De Ruïne is, evenals de Ruïne van Teylingen, eigendom van Stichting Monumentenbezit. In samenwerking met de gemeente Teylingen is Monumentenbezit bezig met de herontwikkeling van de Ruïne van Teylingen. De D66 leden kregen van de twee beheerders allerlei ideeën en adviezen mee om van de Ruïne van Teylingen een aantrekkelijke en beleefbare bestemming te maken, die voor het nageslacht bewaard blijft.